Zašto građani moraju popuniti upitnik o koronavirusu da dobiju CIPS-ovu prijavnicu

Info: Aktivni članci 626, Arhivirani članci 4683

Desilo se na jednom od sarajevskih šaltera CIPS-a za vađenje ličnih karti i prijavnica.

– Zatražim od službenika da mi izda prijavnicu o adresi stanovanja, a on mi kaže: “Prvo popunite upitnik o zdrastvenom stanju u vezi pandemije koronavirusa, a onda ću vam izdati dokument koji ste tražili”. Kažem, kakve veze ima upitnik sa mojom adresom, a on mi odgovori: “Ne popunite upitnik, nema ni prijavnice” – požalio nam se jedan građanin.

Obratili smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za pojašnjenje ovog slučaja.

Potpisivanje navedene izjave nije obaveznog karaktera i ne može se uslovljavati, ako ne želite da popunite upitnik, izdavanjem dokumenata. Pomenuta izjava je sačinjena prema uputama nadležnih organa na nivou Kantona Sarajevo u cilju zaštite zdravlja građana, kao i uposlenika ovog ministarstva i sprečavanja daljeg širenja virusa COVID-19 – odgovorili su iz Kabineta ministra MUP-a, Ismira Juske.

U odgovoru iz Kabineta ministra Juske navodi se da se upitnik popunjava prema uputama nadležnih organa na nivou Kantona Sarajevo, a nije rečeno kojih.

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, takvu naredbu nije izdao i najvjerovatnije se radi o odluci MUP-a – kazala je Nihada Glamoč, komadantica Štaba civilne zaštite KS.

Izvor: Faktor

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.