Zatvara se Kolektivni centar Mihatovići kod Tuzle *Arhiva

Aktivni članci 799 od 822, Arhivirani članci 2689 od 2704

Kolektivni centar Mihatovići u Tuzli bit će zatvoren do kraja godine. Stanari ovog centra će dobiti smještaj u zgradama u Miladijama i Solini kao i kućama holandske vlade.

Radovi na izgradnji objekata socijalnog stanovanja u Miladijama se finaliziraju. Najveći dio u unutrašnjosti zgrada je završen, a predstoje radovi u zajedničkim dijelovima objekata, kao i vanjski radovi koji podrazumijevaju priključke i uređenje parkinga, staza i igrališta. Svoj krov nad glavom u objektima u Miladijama, ali i onima u Solini osigurat će 150 porodica iz Kolektivnog centra Mihatovići.

”Na ovoj lokaciji bit će ukupno 88 porodica, a na lokaciji u Solini 62 porodice. Pored toga što će u ovim zgradama biti smještene raseljene osobe iz Kolektivnog centra Mihatovići, projekat je omogućio da se određeni broj našeg domicilnog stanovništva koje je u stanju socijalne potrebe u smislu stanovanja, smjesti u ovim objektima”, navodi Admira Atić Tupković, pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih osoba.

To su 53 porodice, a njih 97 pripada kategoriji raseljenih osoba. Budući stanari su već izabrani, objavljena je lista onih koji će biti raspoređeni u stanove što je bio posao Komisije za verifikaciju korisnika.

”Još ima da odradi dio, nakon numeracije stanova da se odredi gdje će koji korisnik, s tim što je stav Komisije i nas iz Gradske uprave da u prizemlje i nižu spratnost idu starije osobe i osobe sa invaliditetom, a onda da idemo prema gornjim spratovima”, kaže Slobodanka Pranjić, članica Drugostepene komisije za verifikaciju korisnika – stanara.

Površina stanova koja je na raspolaganju u objektima u Miladijama je 43 i 46 kvadrata. Raspoređivat će se prema broju članova domaćinstva, a planirano je da u ove stanove budu smještene porodice do četiri ili pet članova.

”Imamo sedam porodica sa šest i više članova domaćinstva, a imamo kuće holandske vlade koje su prostranije i imaju dvorište, tako da je donesena odluka da će tih sedam porodica biti smješteno u kuće holandske vlade koje su u odličnom stanju”, navodi Pranjić.

Radovi na zgradama u Miladijama bi trebali biti završeni do oktobra kada se očekuje useljenje prvih stanara. Do kraja godine, i vlasnike novih stanova dobit će zgrada u Solini. Na ovaj način bit će stečeni uslovi za zatvaranje Kolektivnog centra Mihatovići, što i jeste cilj projekta CEB 2 u okviru koga je finansirana izgradnja stambenih objekata.

”Svi oni koji su zadovoljavali kriterije po pravilnicima koji su utvrđeni će preći u ove stanove. Ljudi su već upoznati sa svojim pravima ali i obavezama. Lokalno domicilno stanovništvo je također upoznato sa kompletnim projektom”, kazala je Atić Tupković.

Novi stanari plaćat će minimalne naknade za korištenje stanova. Treba reći i to da pored stambenog dijela, svi objekti imaju i poslovne prostore, a lokalno stanovništvo u Miladijama izrazilo je želju da u jednom od njih bude smještena ambulanta, dok bi u prostoru zgrade u Solini trebalo biti smješteno obdanište.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.