Završen edukativno ekološki projekat “Recikliran uređaj je spašen resurs” *Arhiva

Info: Aktivni članci 536, Arhivirani članci 4439

ZEOS eko-sistem u službi prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom u FBiH, je u protekloj sedmici organizovao i posljednju aktivnost u okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs i to Kviz znanja o e-otpadu i reciklaži.

Projekt je završen, učenici su na kvizu pokazali odlične rezultate, a njihovo znanje nagrađeno je nagradama – televizorima. Ujedno u njihovim općinama postavljeni su kontejneri za e-otpad i baterije, dostupni svim građanima na besplatno korištenje. Edukacija ove vrste je vrlo bitna, zbog toga što osigurava upoznavanje sa pravilnim i odvojenim odlaganjem otpada. Učenici koji su prošli edukacije informisani su o svrsi reciklaže i značajem pojedinca u očuvanju životne sredine.

Tom prilikom su dodijeljene i nagrade školama za njihovo vrijedno učešće i angažman.

Glavnu nagradu LED TV SAMSUNG osvojili su: Osnovna škola Đulistan – Općina Ilijaš, Osnovna škola Hašim Spahić – Općina Ilijaš, Prva osnovna škola Konjic – Općina Konjic, Osnovna škola Ilije Jakovljevića – Grad Mostar, IV osnovna škola Mostar – Grad Mostar.

Kontejnere finansira ZEOS eko-sistem, a prazne ovlašteni sakupljači operatera sistema. E-otpad nije miješani komunalni otpad, isti je potrebno selektivno odvajati i odlagati u namjenske kontejnere.

Kartu sa kontejnerima možete pogledati klikom OVDJE.

Nove lokacije kontejnera su: Maršala Tita 62 – Konjic, Gradska pijaca – Konjic, Zalik 4b – Mostar, Kralja Tomislava 9 – Mostar.

U projektu je učestvovalo 3.150 učesnika iz 23 školske ustanove, a sakupljeno je 5.892 kg e-otpada, koji je preusmjeren u reciklažni sektor Bosne i Hercegovine.

“Pobjednicima čestitamo, a svim ostalim učesnicima se zahvaljujemo na dobroj saradnji”, rekli su iz ZEOS-a.

Projekt su podržali: Općina Ilijaš, Općina Konjic, Grad Mostar, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.