Završen edukativno ekološki projekat “Recikliran uređaj je spašen resurs” *Arhiva

Aktivni članci 753 od 775, Arhivirani članci 2404 od 2419

ZEOS eko-sistem u službi prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom u FBiH, je u protekloj sedmici organizovao i posljednju aktivnost u okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs i to Kviz znanja o e-otpadu i reciklaži.

Projekt je završen, učenici su na kvizu pokazali odlične rezultate, a njihovo znanje nagrađeno je nagradama – televizorima. Ujedno u njihovim općinama postavljeni su kontejneri za e-otpad i baterije, dostupni svim građanima na besplatno korištenje. Edukacija ove vrste je vrlo bitna, zbog toga što osigurava upoznavanje sa pravilnim i odvojenim odlaganjem otpada. Učenici koji su prošli edukacije informisani su o svrsi reciklaže i značajem pojedinca u očuvanju životne sredine.

Tom prilikom su dodijeljene i nagrade školama za njihovo vrijedno učešće i angažman.

Glavnu nagradu LED TV SAMSUNG osvojili su: Osnovna škola Đulistan – Općina Ilijaš, Osnovna škola Hašim Spahić – Općina Ilijaš, Prva osnovna škola Konjic – Općina Konjic, Osnovna škola Ilije Jakovljevića – Grad Mostar, IV osnovna škola Mostar – Grad Mostar.

Kontejnere finansira ZEOS eko-sistem, a prazne ovlašteni sakupljači operatera sistema. E-otpad nije miješani komunalni otpad, isti je potrebno selektivno odvajati i odlagati u namjenske kontejnere.

Kartu sa kontejnerima možete pogledati klikom OVDJE.

Nove lokacije kontejnera su: Maršala Tita 62 – Konjic, Gradska pijaca – Konjic, Zalik 4b – Mostar, Kralja Tomislava 9 – Mostar.

U projektu je učestvovalo 3.150 učesnika iz 23 školske ustanove, a sakupljeno je 5.892 kg e-otpada, koji je preusmjeren u reciklažni sektor Bosne i Hercegovine.

“Pobjednicima čestitamo, a svim ostalim učesnicima se zahvaljujemo na dobroj saradnji”, rekli su iz ZEOS-a.

Projekt su podržali: Općina Ilijaš, Općina Konjic, Grad Mostar, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.