Završena izrada glavnog projekta za sanaciju i konzervaciju zidina Starog grada Dubrovnika *Arhiva

Ilijaš

Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš Sanja Zagorac – Jozić održali su sastanak sa izvršnom direktoricom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Validom Čelić – Čemerlić i njenim saradnicima Mirhom Šabanović i Amerom Sulejmanagićem.

Na sastanku su predstavnici Zavoda uručili glavni projekat sanacije i konzervacije zidina Starog grada Dubrovnika lociranog u selu Višnjica, na teritoriji općine Ilijaš.

Sredstva za izradu ovog projekta osigurao je Kantonalni zavod putem aplikacije na javni poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Projekat je urađen po fazama i njegov sastavni dio čine predmjeri i predračuni koji daju okvirnu vrijednost pojedinih faza sanacija i konzervacije.

Pomoćnica načelnika Sanja Zagorac – Jozić istakla je značaj ovog projekta, te kazala kako je projekat polazna i realna osnova kako bi se osigurala sredstva sa viših nivoa vlasti.

“Projektna dokumentacija koja nam je uručena značajno će doprinijeti Općini Ilijaš da bude meritornija kod izrade projektnih aplikacija za obezbjeđenje sredstava od viših nivoa vlasti, pa možda i za apliciranje na međunarodne fondove, na primjer IPA fondove u saradnji sa Republikom Hrvatskom ili Crnom Gorom”, kazala je Zagorac – Jozić.

Na sastanku je rečeno kako će naredni korak biti izrada sveobuhvatne strategije razvoja cijelog područja na kojem se nalazi srednjovjekovni grad Dubrovnik, sa akcentom na razvoj turističke ponude, odnosno općeg razvoja lokalne i šire zajednice.

5bd83a5a27572

Ovaj lokalitet nesumnjivo predstavlja značajan potencijal u kontekstu kulturno – historijskog i prirodnog potencijala.

Iz Zavoda su najavili da namjeravaju raditi na izradi projektne dokumentacije za sanaciju i konzervaciju nacionalnog spomenika nekropola sa stećcima na Kopošićima i starog muslimanskog groblja iz Osmanskog perioda.

Na sastanku je zaključeno da je općina Ilijaš bogata nekropolama stećaka, na njenoj teritoriji nalazi se 500 stećaka, ali neke od tih nekropola nisu evidentirane u zvaničnim kartama i katastarskim operatima. Slična problematika je i u ostalim općinama Kantona Sarajevo.

S tim u vezi je razmatrana inicijativa da Zavod pokrene aktivnosti kako bi se sve općine kantona uključile u izradu registra i katastra nekropola.

Izvor: Općina Ilijaš

TAGOVI:
Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.