Završena izrada glavnog projekta za sanaciju i konzervaciju zidina Starog grada Dubrovnika *Arhiva

Info: Aktivni članci 335, Arhivirani članci 4695

Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš Sanja Zagorac – Jozić održali su sastanak sa izvršnom direktoricom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Validom Čelić – Čemerlić i njenim saradnicima Mirhom Šabanović i Amerom Sulejmanagićem.

Na sastanku su predstavnici Zavoda uručili glavni projekat sanacije i konzervacije zidina Starog grada Dubrovnika lociranog u selu Višnjica, na teritoriji općine Ilijaš.

Sredstva za izradu ovog projekta osigurao je Kantonalni zavod putem aplikacije na javni poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Projekat je urađen po fazama i njegov sastavni dio čine predmjeri i predračuni koji daju okvirnu vrijednost pojedinih faza sanacija i konzervacije.

Pomoćnica načelnika Sanja Zagorac – Jozić istakla je značaj ovog projekta, te kazala kako je projekat polazna i realna osnova kako bi se osigurala sredstva sa viših nivoa vlasti.

“Projektna dokumentacija koja nam je uručena značajno će doprinijeti Općini Ilijaš da bude meritornija kod izrade projektnih aplikacija za obezbjeđenje sredstava od viših nivoa vlasti, pa možda i za apliciranje na međunarodne fondove, na primjer IPA fondove u saradnji sa Republikom Hrvatskom ili Crnom Gorom”, kazala je Zagorac – Jozić.

Na sastanku je rečeno kako će naredni korak biti izrada sveobuhvatne strategije razvoja cijelog područja na kojem se nalazi srednjovjekovni grad Dubrovnik, sa akcentom na razvoj turističke ponude, odnosno općeg razvoja lokalne i šire zajednice.

5bd83a5a27572

Ovaj lokalitet nesumnjivo predstavlja značajan potencijal u kontekstu kulturno – historijskog i prirodnog potencijala.

Iz Zavoda su najavili da namjeravaju raditi na izradi projektne dokumentacije za sanaciju i konzervaciju nacionalnog spomenika nekropola sa stećcima na Kopošićima i starog muslimanskog groblja iz Osmanskog perioda.

Na sastanku je zaključeno da je općina Ilijaš bogata nekropolama stećaka, na njenoj teritoriji nalazi se 500 stećaka, ali neke od tih nekropola nisu evidentirane u zvaničnim kartama i katastarskim operatima. Slična problematika je i u ostalim općinama Kantona Sarajevo.

S tim u vezi je razmatrana inicijativa da Zavod pokrene aktivnosti kako bi se sve općine kantona uključile u izradu registra i katastra nekropola.

Izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.