Završna konferencija projekta ‘Mediji i javni ugled’ u BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 574, Arhivirani članci 4439

Završna konferencija projekta „Mediji i javni ugled“ na kojoj će biti predstavljeni nacrti zakona za regulisanje transparentnosti medijskog vlasništva, pluralizma informacija i oglašivačkog tržišta u Bosni i Hercegovini održava se danas u Sarajevu.

Istaknuto je da za razliku od zemalja EU, Bosna i Hercegovina do sada nije imala sveobuhvatan zakon o oglašavanju niti je na bilo koji način riješila pitanje transparentnosti medijskog vlasništva i medijskog pluralizma. Postojeći zakoni i propisi, koji primarno reguliraju druge oblasti, samo jednim svojim dijelom se odnose na oblast medijskog oglašavanja i finansiranje medija javnim novcem; nisu usaglašeni na cijelom teritoriju države BiH, a u pojedinim segmentimai u praksi djeluju čak i kontradiktorno.

„Ovakvo (ne)regulirano i oslabljeno medijsko tržište i tržište oglašavanja, jedan su od uzroka lošeg položaja medija, uključujući i novinare i urednike, te su rezultirali različitim oblicima medijskog klijentelizma, neprofesionalnog izvještavanja i/ili nelojalne konkurencije i damping cijena u oblasti marketinga“, navode organizatori projekta „Mediji i javni ugled“.

„Oglašavanje javnih subjekata, vlasništvo nad medijima i finansiranje medija iz javnih budžeta predstavljaju područja sa potencijalnim, nedozvoljenim uplivom države u medijsku industriju i snažnog uticaja na informacije koje se putem medija plasiraju građanima, što je u suprotnosti sa standardima Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija, koje podupiru slobodu izražavanja kroz zakonit i transparentan rad medija. Sve su to bili razlozi pokretanja projekta „Mediji i javni ugled“ u junu 2016. godine sa izradom posebnih studija u oblasti transparentnosti medijskog vlasništva, oglašavanja i javno dostupnih informacija o finansiranju medija javnim novcem, te izradom nove zakonske regulative utemeljene na potrebama medijske zajednice u BiH i evropskih standarda transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja i oglašavanja, a koja će doprinositi jačanju bosanskohercegovačke medijske industrije u cjelini“.

Cilj organiziranja ove, završne konferencije jeste predstavljanje glavnih postignuća projekta „Mediji i javni ugled“ i dva nova zakona za regulaciju medijskog vlasništva i tržišta oglašavanja i BiH.

Na današnjoj konferenciji govore Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacije Bosne i Hercegovine, Gianluca Vannini, šef Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Jasna Kilalić, predstavnica Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara i koordinatorica Projekta.

Na konferenciji će govoriti i Ljiljana Zurovac, program direktor Vijeća za štampu i online medije, Samra Lučkin, medijski konsultant, NVO JaBiHuEU, Boro Kontić, direktor Media Centra Sarajevo, Marko Divković, predsjednik Udruge BH novinari, Vesna Alaburić, ekspertica Vijeća Evrope i koautorica nacrta Zakona o javnosti vlasništva i zaštiti medijskog pluralizma u BiH, Senad Zaimović, direktor agencije Fabrika i koautor nacrta Zakona o oglašavanju u BiH, Faruk Kajtaz, novinar iz Mostara, Helena Mandić, pomoćnica direktora Regulatorne agencije za Komunikacije za oblast emitiranja, Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, Siniša Vukelić, vlasnik portala Capital, Berislav Jurič, član Skupštine Vijeća za štampu i online medije u BiH, Elvir Švrakić, predsjednik Asocijacije elektronskih medija u BiH

Projekt finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini i sufinansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a provodi konzorcij kojeg čine Udruga/udruženje BH novinari, Fondacija Mediacentar, Vijeće za štampu i online medije u BiH i NVO JaBiHuEU.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.