Završna konferencija projekta ‘Mediji i javni ugled’ u BiH *Arhiva

BiH

Završna konferencija projekta „Mediji i javni ugled“ na kojoj će biti predstavljeni nacrti zakona za regulisanje transparentnosti medijskog vlasništva, pluralizma informacija i oglašivačkog tržišta u Bosni i Hercegovini održava se danas u Sarajevu.

Istaknuto je da za razliku od zemalja EU, Bosna i Hercegovina do sada nije imala sveobuhvatan zakon o oglašavanju niti je na bilo koji način riješila pitanje transparentnosti medijskog vlasništva i medijskog pluralizma. Postojeći zakoni i propisi, koji primarno reguliraju druge oblasti, samo jednim svojim dijelom se odnose na oblast medijskog oglašavanja i finansiranje medija javnim novcem; nisu usaglašeni na cijelom teritoriju države BiH, a u pojedinim segmentimai u praksi djeluju čak i kontradiktorno.

„Ovakvo (ne)regulirano i oslabljeno medijsko tržište i tržište oglašavanja, jedan su od uzroka lošeg položaja medija, uključujući i novinare i urednike, te su rezultirali različitim oblicima medijskog klijentelizma, neprofesionalnog izvještavanja i/ili nelojalne konkurencije i damping cijena u oblasti marketinga“, navode organizatori projekta „Mediji i javni ugled“.

„Oglašavanje javnih subjekata, vlasništvo nad medijima i finansiranje medija iz javnih budžeta predstavljaju područja sa potencijalnim, nedozvoljenim uplivom države u medijsku industriju i snažnog uticaja na informacije koje se putem medija plasiraju građanima, što je u suprotnosti sa standardima Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija, koje podupiru slobodu izražavanja kroz zakonit i transparentan rad medija. Sve su to bili razlozi pokretanja projekta „Mediji i javni ugled“ u junu 2016. godine sa izradom posebnih studija u oblasti transparentnosti medijskog vlasništva, oglašavanja i javno dostupnih informacija o finansiranju medija javnim novcem, te izradom nove zakonske regulative utemeljene na potrebama medijske zajednice u BiH i evropskih standarda transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja i oglašavanja, a koja će doprinositi jačanju bosanskohercegovačke medijske industrije u cjelini“.

Cilj organiziranja ove, završne konferencije jeste predstavljanje glavnih postignuća projekta „Mediji i javni ugled“ i dva nova zakona za regulaciju medijskog vlasništva i tržišta oglašavanja i BiH.

Na današnjoj konferenciji govore Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacije Bosne i Hercegovine, Gianluca Vannini, šef Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Jasna Kilalić, predstavnica Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara i koordinatorica Projekta.

Na konferenciji će govoriti i Ljiljana Zurovac, program direktor Vijeća za štampu i online medije, Samra Lučkin, medijski konsultant, NVO JaBiHuEU, Boro Kontić, direktor Media Centra Sarajevo, Marko Divković, predsjednik Udruge BH novinari, Vesna Alaburić, ekspertica Vijeća Evrope i koautorica nacrta Zakona o javnosti vlasništva i zaštiti medijskog pluralizma u BiH, Senad Zaimović, direktor agencije Fabrika i koautor nacrta Zakona o oglašavanju u BiH, Faruk Kajtaz, novinar iz Mostara, Helena Mandić, pomoćnica direktora Regulatorne agencije za Komunikacije za oblast emitiranja, Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, Siniša Vukelić, vlasnik portala Capital, Berislav Jurič, član Skupštine Vijeća za štampu i online medije u BiH, Elvir Švrakić, predsjednik Asocijacije elektronskih medija u BiH

Projekt finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini i sufinansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a provodi konzorcij kojeg čine Udruga/udruženje BH novinari, Fondacija Mediacentar, Vijeće za štampu i online medije u BiH i NVO JaBiHuEU.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.