Zbog čega muslimani ne smiju nositi zlatni nakit? *Arhiva

Aktivni članci 753 od 776, Arhivirani članci 2689 od 2704

Pitanje: U čemu leži mudrost zabrane da muškarci nose zlatni nakit?

Odgovor: Znajte, a neka znaju i svi oni koji će pročitati odgovor na ovo pitanje, da je mudrost izricanja islamskih propisa to što su ih izrekli Allah, dželle šanuhu, i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Gospodar je rekao: “Kad Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svom nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravog puta” (el-Ahzab, 36).

Svakom onom ko nas upita zbog čega je to i to obaveza, ili zašto je to i to zabranjeno, odgovorit ćemo: “To je obaveza, ili zabranjeno je zato što su Allah, dželle šanuhu, i Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekli tako i tako.” I to je dovoljno svakom vjerniku. Kad je neka žena upitala Aišu, radijallahu anha: “Zbog čega žena mora napostiti dane ramazana koje propusti tokom mjesečnog pranja, a ne mora naklanjati namaze koje tad propusti?”, ona je odgovorila: “Imale bismo mjesečno pranje, pa bi nam bilo naređivano da napostimo propuštene dane, a ne bi nam se zapovijedalo da naklanjamo izostavljene namaze” (el-Buhari, 321, i Muslim, 335).

Ipak, nema smetnje u tome da se obveznik raspituje o povodu i mudrosti donošenja određenog propisa, tim prije jer pomoću toga može učvrstiti vjerovanje i uvjerenost u veličinu šerijata, kao što mu to može pomoći da analogno tom propisu, za koji postoji šerijatski tekst, izvede neki drugi propis. Eto to su tri koristi koje donosi upućenost u povod i mudrost izricanja određenog propisa.

Kao odgovor na postavljeno pitanje možemo reći da se u pouzdanim predanjima kaže da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio nošenje zlatnog nakita muškarcima, a ne ženama. Zlato je najvredniji nakit kojim se osoba može ukrasiti, a muškarac nije stvoren da bi se ukrašavao, to jest on, jer je muževan i potpun, nema potrebe da se nečim upotpunjuje, uljepšava i skreće nečiju pažnju na sebe, za razliku od žene. Valja znati da ukrašavanje žene zlatnim nakitom u braku, dovodi do sreće. Opisujući žene, Allah, dželle šanuhu, rekao je: “Zar one koje u ukrasima rastu i koje su u prepirci bespomoćne?” (ez-Zuhruf, 18)

Koristim se ovom prilikom da onim muškarcima što nose zlatni nakit kažem da su neposlušni Svevišnjem Allahu i Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i da su se poistovijetili sa ženama, te da, noseći zlatni nakit, na sebi drže džehennemsku žeravicu, kako se to kaže u pouzdnanom hadisu. Eto, neka se zato pokaju Uzvišenom Allahu! A ako hoće, mogu mimo zlata nositi i srebreni nakit u okvirima šerijata, kao i nakit od drugih metala, pod uvjetom da ne pretjeruju u tome.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.