Zbog koronavirusa u martu 300 hiljada vozila manje na autoputu

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

Javno preduzeće Autoceste FBiH u proteklih nekoliko mjeseci bilježe pad prometa vozila na autocesti A1, zbog poduzetih mjera protiv širenja koronavirusa.

Zbirno gledano, u prva tri mjeseca 2020. imamo pad od 2,83 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2019. godine, s tim da je u martu 2020. godine ostvaren pad prometa vozila 26,89 posto, u odnosu na isti mjesec protekle godine, što predstavlja oko 300.000 vozila manje na autocesti. Ako posmatramo drugu polovinu marta, kada je i nastupila pandemija COVID-19, evidentan je prosječni pad prometa vozila od 50-60 posto u odnosu na isti period protekle godine. Zbirno, u prva tri mjeseca 2020. godine autocestom A1 je prometovalo dva miliona 369.545 vozila – ističu iz Autocesta FBiH za Faktor.

Teško je prognozirati daljnji razvoj krize jer niko ne može sa sigurnošću procijeniti njen krajnji domet.

Uprava JP Autoceste FBiH ima primarni cilj u uvjetima krize pored nastavka izgradnje održati likvidnost preduzeća. Prihodi od cestarine u prva tri mjeseca i umanjeni prihodi za sljedeća tri mjeseca, ako mjere Kriznog štaba ostanu na ovom nivou, dovoljni su da se održi likvidnost preduzeća. Uprava će razmotriti načine kojima će amortizovati privremenu štetu nastalu usljed globalnih mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa strateški prilagođavati troškove poslovanja, raspoloživim sredstvima u cilju očuvanja likvidnosti. Moguće mjere su i smanjenje plaća, ali za sada nisu donesene – poručuju iz Autocesta FBiH.

Važno je naglasiti da su Autoceste FBiH poduzele sve neophodne mjere predstrožnosti te da se radnici pridržavaju preporučenih mjera sigurnosti Zavoda za javno zdravstvo FBiH u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Sve dionice na autocesti A1 su prohodne i sistem naplate cestarine se odvija bez smetnji. Pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku realizacije naših velikih projekata izgradnje Koridora Vc. Aktivna su sva gradilišta Vranduk – Ponirak, tunelu Zenica, dionici Vraca – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, tunel Ivan, mostu Počitelj, dionici Počitelj – Zvirovići te tunelu Hranjen – kažu.

U Autocestama poručuju da imaju osigurane vanjske izvore finansiranja za sve pokrenute projekte.

Strateški interes društva je da se radovi ne prekidaju jer upravo sada ovi projekti puno znače za očuvanje zaposlenosti. Osim radnika na gradilištu o ovim projektima ovise i radna mjesta u proizvodnji građevinskog materijala, u cementari “Kakanj” i “Željezari Zenica” i drugim firmama bez kojih se ne bi mogao graditi autoput. U ovom trenutku angažirano je 1.100 radnika na više lokacija, ali i stotine inženjera nadzora i iz JP Autocesta FBiH. U martu je urađeno posla u vrijednosti od 21 milion maraka i uplaćeno je 3,2 miliona maraka PDV-a za mart – zaključuju iz Autocesta FBiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.