Zbog zagađenja zraka rizične grupe stanovništva manje trebaju boraviti vani *Arhiva

Info: Aktivni članci 0, Arhivirani članci 22

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe posljednjih dana rast koncentracija i prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestice.

-Prekoračenja su zabilježena u periodu od 14. do 30. oktobra. Ostali praćeni polutanti u zraku su u granicama dozvoljenih vrijednosti – saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U pojedinim područjima kao što je Ilijaš, Ilidža i Otoka te vrijednosti i broj prekoračenja su izražajnije. Prognoza Federalnog hidrometerološkog zavoda upućuje na nestabilno vrijeme koje je posljednjih dana dovelo do poboljšanja kvaliteta zraka u čitavom Kantonu, ali s prestankom padavina može se očekivati ponovni rast koncentracije ovog polutanta.

Obzirom na stanje kvaliteta zraka, preporučuje se rizičnim grupama stanovništva (trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima) smanjeno kretanje i boravak vani u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim časovima kada dolazi do porasta koncentracija koje mogu dovesti po pojave tegoba.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

AA

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.