Ilijaš

Demant Mahira Devića na tekst koji smo prenijeli sa platforme IMEP autora Emira Kovačevića

Nakon što je na IMEP-ovoj platformi objavljen  sporni sadržaj (23.07.2020. godine) isti smo, dan kasnije (24.07.2020. godine), prenijeli te smo naveli da je sadržaj objavljen na ovoj platformi kao i  ime i prezime Autora sadržaja uz kraću biografiju samog autora.

Inače IMEP  je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.

Nakon toga u roku nekoliko sati dobili smo više (ozbiljnih) poziva kao i poziv lično od Mahira Devića okrivljujući nas umjesto autora sadržaja za navedeni tekst, nakon čega smo sporni tekst uklonili. Na samom početku demanta navedeno je da je sporni sadržaj objavljen na platformi IMEP preuzet od nas što nije istina,  jer smo mi isti preuzeli i ogradili se od stavova sadržaja dan kasnije.

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj na web stranici ilijas.net je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove portala IlijašNet.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija portala IlijašNet je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

Sporni sadržaj koji smo preuzeli uz navedene izvore i autore sadržaja smo uklonili a isti je i dalje dostupan na platformi IMEP gdje je prvobitno i objavljen (klikni ovdje), međutim na našu adresu je stigao DEMANT koji prenosimo u cjelosti ispod:

D E M A N T I
na članak objavljen na web platformi IMEP.ba pod naslovom,
GRAĐANIN NOVINAR: kad primitivci uzjašu na vlast

Poštovani,

Dana 23.07.2020. godine na web platformi IMEP.ba prenesen je i objavljen sa Nezavisnog informativnog portala IlijašNet (ilijas.net) članak pod naslovom: „GRAĐANIN NOVINAR: kad primitivci uzjašu na vlast“ , autora teksta Emira Kovačević, u kojem se između ostalog navodi: „…Mahir Dević, predsjednik ilijaške SDA koji je svoju političku moć zasnovao na politici „ti meni ovo-ja tebi ono“, tebi plac za kuću, meni postotak od donacije iz općine ili viših nivoa“ i tako redom. Desetina građana su, svjesno ili nesvjesno, sami sebe uvalili u „svrdlo“ Mahirove vladavine. Stanari ulice u kojoj je dotični imao stan i danas govore o njegovoj sebičnosti i pohlepi kada je osigurao sredstva Opštine za sanaciju krovova i to samo za svoj ulaz, dok za istale ulaze nije bilo novca“, „Autor ovih redova je lično bio u prilici da osjeti kako funkcionira „pravedni“ sistem raspodjele javnog novca u režiji Mahira Devića, predsjednika ilijaške SDA i ekipe. Naime, jednom prilikom sam aplicirao na poziv za dodjelu granta za projekat namijenjen udruženju, a Dević je prilikom susreta u jednom restoranu za sebe tražio „reket“ od 60% kako bi udruženje dobilo grant na koji ima pravo. Bila je to „porcija ćevapa“ koja mi je prisjela, zgadio mi se način na koji djeluje i radi lokalni močnik, uzdanica sistema kojem je „budžetarijat“ infuzija prijeko potrebna za opstanak na vlasti i lično bogaćenje! „

U objavljenom tekstu izneseni su neistiniti navodi i činjenice koje javnost dovode u zabludu i stvaraju neistinitu sliku o Mahiru Dević.
Na ovaj način, nanesena je nenadoknadiva šteta ugledu, časti i dignitetu Mahira Dević, kao posljedica iznošenja i pronošenja neistina i pogrešnih novinarskih zaključaka, u vidu gore navedenih tekstova u kojima je isti u javnom mnijenju neistinito i krajnje drsko predstavljen kao osoba niskih moralnih standarda, sklona nepotizmu, kronizmu, beskrupuloznosti i korumpiranosti.
Tekstovi su napisani tendenciozno, neistinito, potpuno nepotkrijepljeni činjenicama, te predstavljaju najgrublji oblik klevetničkog izražavanja i isključivo su plod novinarske mašte i želje za senzionalizmom.

Ništa od navedenog nije tačno. Obzirom da je predmetnim objavljenim člankom, kako u njegovom sadržaju tako i kontekstu u koji se sadržaj priloga stavlja, iznešeno niz neistina, a posljedica takvih neistinitih navoda je da se gosp. Dević Mahiru kao javnom funkcioneru i članu političke opcije, stavljaju na teret izvršenja brojnih krivičnih djela, poput uzimanja mita i zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a sve to bez ikakve činjenične i pravne osnove, i bez potkrijepljenosti takve javne objave dokazima, nesporno je da je navedeni članak objavljen, s ciljem i namjerom povrede časti, ugleda i stečene reputacije Dević Mahira, uz povredu odredaba Zakona o zaštiti od klevete, i istovremeno kršenje Kodeksa za štampu i online medije iskazivanjem krajnjeg nepoštivanja kako profesionalnih tako i etičkih normi i standarda koji uređuju oblast novinarstva i medija.

Svjesni smo kako određeni naslovi kao i tekstovi donose željenu zaradu i zadovoljavaju određene interese, međutim ipak određeni nivo profesionalnosti mora biti prioritet u svakom djelovanju.
Nažalost, tekstovi i objave ovakve vrste u kojima izostaju osnove novinarske profesije, prvenstveno provjera informacija, a uz prisutno javno prozivanje osoba bez ikakvih dokaza, očigledni su primjer zloupotrebe uloge medija u društvu u svrhu politikanskih ideja i prikrivenih namjera.

In conclusio, spornim izražavanjem, iznošenjem gnusnih neistina, Mahir Dević je neutemeljeno prozvan, stoga odbacujemo sve negativne konotacije i pokušaje manipulacije javnosti, a koje dovode u pitanje poštivanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od strane istog, te njegov doprinos i djelovanje u poboljšanju života građana kako u Ilijašu, tako i u cijelom Kantonu Sarajevo, odnosno F BiH, a u prilog čemu svjedoče mnogobrojne pokrenute incijative Mahira Dević u svojstvu zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo, upravo s ciljem ostvarivanja prosperiteta i napretka u Općini Ilijaš.

Stoga, u svrhu istinitog informiranja javnosti očekujemo od Vas objavu ovog demantija, ispravku navedenog teksta i javno izvinjenje gosp. Dević Mahiru zbog objave i prenošenja neistinitih tekstova o njemu.

-kraj teksta-

Povezani članci

Back to top button