Zimska služba KJKP Rad u pripravnosti kako bi adekvatno odgovorila zadatku ukoliko dođe do sniježnih padavina *Arhiva

Info: Aktivni članci 545, Arhivirani članci 3594

KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo od zvaničnog početka zimske službe (15. novembar) je u pripravnosti i prati vremensku prognozu kako bi adekvatno odgovorili zadatku ukoliko dođe do sniježnih padavina.

Danas u poslijepodnevnim satima najavljena kiša će preći u susnježicu i snijeg, koji će prema prognozama padati do jutarnjih sati. U nižim predjelima mjestimično očekivana visina snijega će biti 5 do 7 cm sa temperaturama ispod 0°C, a do 05. decembra temperatura će se u noćnim i ranim jutarnjim satima sluštati i do – 9°C, te će ekipe KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo raditi na spriječavanju nastanka poledice.

KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo ima potpisane Ugovore sa Direkcijom za ceste za održavanje ulica od kantonalnog značaja na području četiri gradske Općine, te potpisane Ugovore sa Općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad na održavanju ulice od općinskog značaja.

U zavisnosti od vremenskih prilika (snijeg i niske temperature), rad zimske službe može početi i prije zvaničnog termina (15.11) ili nastaviti sa radom nakon zvaničnog završetka zimske službe (15.03.), uz odobrenje investitora.

Saobraćajnice se klasifikuju prema proritetima (I, II, III i IV), te se na osnovu toga i vrši njihovo održavanje u zimskom periodu. Zimska služba KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo ima potpisane Ugovore sa četiri gradske općine na održavanju ulica od općinskog značaja, te potpisan Ugovor sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo na održavanju ulica od kantonalnog značaja na području četiri gradske općine.

Na cestama, koje su operativnim programom zimske službe svrstane u “I” prioritet, radovi na osiguranju prohodnosti se moraju izvoditi permanentno u cilju osiguranja stalne prohodnosti i dovršiti u roku od pet sati u nizinskim, odnosno osam sati u padinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina.

U Pravilniku o održavanju javnih cesta, (“Službene novine FBiH” br. 69/10, člana 66, 67 i 76) stoji da se saobraćajnice:

“II” prioriteta čiste 24 sata po prestanku padavina,
“III” prioriteta čiste 48 sati po prestanku padavina,
“IV” prioriteta čiste 72 sata po prestanku padavina.

KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo ne vrši čišćenje i održavanje autobuskih, trolejbuskih, tramvajskih i kombi stajališta, niti ima potpisane Ugovore za zimsko održavanje sa onim preduzećima koja koriste navedena stajališta.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.