Zlatna groznica u Varešu: Adriatic Metals traži još zemljišta *Arhiva

Info: Aktivni članci 525, Arhivirani članci 4169

Iz kompanije su naveli da je opštinsko vijeće odobrilo zahtjev kompanije za proširenje koncesionog dogovora izvan parcela koje su u 100-postotonom vlasništvu ove kompanije, prenosi BiznisInfo pisanje lista The West Australian.

Pod uslovima originalnog ugovora, Adriatic je dobio vlasništvo nad tri polja, od kojih dva okružuju iskopinu Veovača, a treće Rupice.

Nakon serije izuzetno uspješnih probnih iskopavanja koja su započela 2017, kompanija je sakupila dovoljno podataka da opravda zahtjev za proširenje postojećeg ugovora.

Adriatic vjeruje da postoji znatan potencijal da se proširi postojeća oblast na kojoj su pronađeni minerali.

Konkreno, koncesija na iskopini Rupište proširena je da obuhvati zemlju sjeverno od mjesta na kojem su vršena probna istraživanja u junu, kada je na tonu zemljišta pronađeno 2,1 gram zlata, 158 grama srebra, 2,3 posto bakra, 8,6 posto olova, 12,8 posto cinka itd.

Visoko mineralizirana iskopina produžava na sjever, direktno u proširenu oblast, i predstavlja neodoljivu metu za ovu kompaniju, navodi australijski list.

Direktor Adriatic Metals Geraint Harris je rekao:

Odobrenje proširenja koncesije od Općine Vareš bazirao je na sastanku vijeća i diskusiji, koja je rezultirala jednoglasnim pozitivnim glasanjem. Ovo pokazuje značajnu demostraciju lokalne podrške u Općini Vareš zbog koje smo veoma sretni. Proširena koncesija će nam omogućiti da upotrijebimo moderne tehnike ispitivanja na veoma perspektivnoj oblasti i dalje će pomoći da se maksimalno iskoristi vrijednost projekta u Varešu kratkoročno i dugoročno.”

List navodi da će zahtjev sada biti podložan javnom uvidu i, ako i ta faza bude uspješna, biti će podnesen “lokalnom ministarstvu” na finalno odobrenje.

5b8a2841bec3a

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.