Znate li zašto se slavi PRVI MAJ!? *Arhiva

Info: Aktivni članci 526, Arhivirani članci 4439

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. maja 1886. kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Radničke su demonstracije u Chicagu održane zbog zahtjeva za 8-satnim radnim vremenom. Prvi maj se kao Međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

Čitavo je 19. stoljeće bilo obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i radni dan u trajanju od 12, pa čak i 18 sati za odrasle, ali tada i za djecu, doveo je ljude na sam rub snaga, pa su u svim zemljama razvijenog kapitalizma radnici štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkački je pokreti doživio najveći zamah u SAD-u.

Dana 1. maja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Šta je danas smisao obilježavanja prvog maja? Ima li danas radničkih protesta i borbe za radnička prava u Bosni i Hercegovini? Kome, od onih koji obilježavaju 1.maj, pada na pamet da se organizuje i izađe na ulice tražiti svoja prava? Drugim riječima, kako se danas kod nas obilježava 1. maj?

Umjesto da se radnici koji rade u državnim ustanovama i oni koji rade kod privatnika -organizuju i izađu pred Vladu i traže veće plaće, uvezan staž, traže zakone koji će natjerati poslodavce da osiguraju svoje radnike, zakone kojima će se definirati radno vrijeme, zakone koji će natjerati poslodavce da svoje radnike tretiraju kao ljude a ne kao robove – 1. maj kod nas podrazumijeva jedan „dobar dernek”, jednu cjelodnevnu pijanku koja nema veze sa traženjem radničkih prava.

(MĐ/IlijašNet)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.