Zrak ekstremno zagađen, mjere na snazi-poštuju li se?

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Prema mjerenjima, zrak u Sarajevu, Tuzli, Ilijašu i Zenici je i danas okarakteriziran kao vrlo nezdrav. Mjere su donesene, koliko se poštuju.

U Visokom je u 18 sati indeks kvalitet zraka iznosio čak 344 što je okarakterizirano kao opasno sa mogućim ozbiljnim posljedicama za cjelokupno stanovništvo.

Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici proglasila epizodu „Upozorenje“. No, koliko se interventne mjere poštuju?

Glavni grad BiH u zimskom periodu izgleda ovako. Zavijen u maglu i smog, s pravom nosi neslavnu titulu jednog od najzagađenijih glavnih gradova svijeta. Uprkos navodnoj volji da se problem riješi, svake godine je isto – građani udišu prekomjerno zagađen zrak, a nadležni proglase potrebnu epizodu. Prvi dan ove godine Vlada KS proglasila je epizodu “Pripravnost”, drugi “Upozorenje” gdje su jasne mjere koje treba provoditi. Koliko se poštuju, pitali smo u resornom ministarstvu, ali odgovor je izostao. Kažu, do naredne sedmice nema nadležnih koji bi mogli govoriti. Tako se, moguće, provodi jedna od mjera:

U zoni A se predviđa i pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, uslužnih djelatnosti u cilju rasterećenja kapaciteta javnog prevoza i saobraćajnih gužvi i osiguranja boljeg protoka vozila na gradskim saobraćajnicama.

MUP-u KS poručuju da se mjere, koje su u njihovoj nadležnosti, poštuju:

“Naši policijski službenici poduzimaju mjere u smislu regulacije saobraćaja na užem gradskom području pogotovo na mjestima gdje dolazi do zagušenja saobraćaja kako bi u skladu sa mogućnostima ubrzali protok saobraćaja”, kaže MIRZA HADŽIABDIĆ, portparol MUP-a Kantona Sarajevo

Da se poštuje i mjera koja se odnosi na sportske aktivnosti, potvrđuju i sportski radnici.

“Obzirom da znamo kakvi su uvjeti u gradu djeca ulaze u zatvoreni prostor uzimskom periodu i to traje cijeli postratni period”,kaže AGIM NIKOLIĆ, trener FK “Sarajevo”.

Da se potrebne mjere ne provode dovoljno, te da je stanje kritično, potvrđuju i ekolozi.

“Mi samo povećavamo uzroke problema, grade se nove visoke zgrade u gradovima, smanjuje se površina urbanog zelenila, ukidaju se linije javnog prevoza, grade se novi blokovi termoelektrana nema strateškog plana samnjenja uglja za zagrijavanje a za to vrijeme na rast broja oboljelih utičesamo iseljavanje u zapadne zemlje, umjesto da mi od Zapada prepišemo rješenja kojima su oni taj problem riješili”, kaže SAMIR LEMEŠ, “Eko forum”, Zenica.

“Mi u Federaciji imamo preko 20. stanica nemamo niz validnih podataka za petogodišnji period, imamo svega za jednu stanicu, kaže ANES PODIĆ, Udruženje “Eko akcija”

Svi su izgledi da se ovaj višedecenijski problem neće riješiti ni narednih nekoliko decenija, stoga ukoliko želite disati čist zrak ili posjetite neku od obližnjih planina ili jednostavno kada je najkritičnije ne izlaizite iz kuće.

izvor: BHRT.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.