Zrak u BiH nezdrav, poboljšanje od subote *Arhiva

Visoke koncentracije za druge posmatrane polutante nisu zabilježene, saopćeno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Info: Aktivni članci 556, Arhivirani članci 4683

Nekoliko dana stanje kvaliteta zraka bilo je promjenljivo u gradovima Bosne i Hercegovine, ali u srijedu naveče je došlo do ponovne stabilizacije atmosfere, što je rezultiralo povećanjem koncentracija zagađujućih materija na svim mjernim mjestima.

5c25f9f0b57a4U četvrtak, 27. decembra, prekoračene su propisane granične vrijednosti lebdećih čestica PM10 (>50 ug/m3, srednja dnevna vrijednost) na svim mjernim mjestima osim na pozadinskoj stanici Ivan-sedlo, a prekoračene su i propisane granične vrijednosti koncentracija sumprodioksida (>125 ug/m3) u Zenici, Kaknju i Živinicama. Dnevni prosjeci koncentracija PM10 čestica u Sarajevu su se kretale 100 -210 ug/m2 u zavisnosti od mjernog mjesta (dva do četiri puta iznad propisane vrijednosti), u Zenici 100-140 ug/m3; u Kaknju 100 ug/m3; Jajcu 80ug/m3, Goraždu 70 ug/m3.
U Tuzli i Lukavcu su koncentracije PM2.5 čestica iznosile 130 odnosno 150 ug/m3 te se može pretpostaviti da je tu prag prekoračenja za PM10 prekoračen za oko tri puta (granična vrijednost za PM2.5 nije propisana, no njen udjel u frakciji PM10 tokom zime iznosi oko 90 posto).

Koncentracije sumpordioskda u Zenici, Kaknju i Živinicama jučer su iznosile 180-260 ug/m3, u zavisnosti od mjernog mjesta. U Živinicama uređaj za mjerenje prašine (lebdećih čestica PM) nije u funkciji, ali očekivano je da su i one u ovom gradu vrlo visoke. Koncentracije zagađujućih materija zadržavaju vrijednosti slične izmjerenim jučer, ali izuzetak je Goražde gdje su koncentracije u značajnom padu.

Sa zdravstvenog aspekta zrak je uglavnom nezdrav, u najzagađenijim područjima i opasan te se građanima sugerira da prate preporuke nadležnim zdravstvenih institucija ili da od njih traže informacije i preporuke. Opći meteorološki uvjeti pogoduju da se trenutan trend visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku nastavi i u naredna 24 sata.

U subotu se očekuje destabilizacija atmosferskih prilika, s pojačanim vjetrom na visini što bi trebalo da uvjetuje slabljenje ili nestanak temperaturne inverzije iznad bosanskih kotlina koje onemogućavaju cirkulaciju zraka i disperziju zagađujućih materija. Takva situacija trebala bi uvjetovati prestanak rasta vrijednosti zagađujućih materija te njihovo postepeno smanjenje od subote poslijepodne.

U zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini opći geografski i meteorološki uvjeti su takvi da se ne očekuje značajno ili dugotrajno narušavanje kvaliteta zraka, saopćeno je.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: FENA.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.