Bosna i HercegovinaVideo

Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 9. dec 2023 @19:14
ID106560

Međunarodni je dan, sjećanja na žrtve genocida. Na današnji dan 1948. godine, usvojena je Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Bila je to među prvim konvencijama Ujedinjenih naroda, koja se odnosila na humanitarna pitanja. U julu 1995-e godine, počinjen je enocid u Srebrenici, a 2015. godine, utvrđen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida, te prevencije ovog zločina. I pored toga, danas se porodice žrtava sve češće suočavaju sa negiranjem. Tim povodm, naša Mirela Zonić posjetila je danas Srebrenicu.

Fazila Efendić je u genocidu ostala bez sina i muža. Na svoje ognjište u Potočare se vratila 2002. godine. I pored patnje kroz koju su prošle majke, napominje Efendić i da mnoge nisu dočekale da sahrane djecu zbog sporih identifikacija, danas ih dodatno tišti negiranje genocida.

FAZILA EFENDIĆ, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“

„Od četvreročlane porodice, ostale smo ja i kćerka žive, da se borimo za istinu i pravdu, da opstanemo na ovom svijetu boreći se sa velikim nepravdama kroz život.“

Negiranje genocida bolno je i za i Saliha Mulalića, koji je ostao bez 68 članova porodice, među njima tek rođeno dijete, brata i oca, a i sam je prošao „putem smrti“.

SALIH MULALIĆ, predsjednik Udruženja „Preživjeli genocida 11. juli 1995.“

„Negiranje genocida odražava se na veliki povratak na prostorima Podrinja, iz razloga što postoji tihi pritisak na stanovništvo kako bi isti zbog negiranja genocida napustili svoje prostore”.

ALMASA SALIHOVIĆ, portparolka Memorijalnog centra Potočari

“20 godina upozoravamo na posljedice genocida koje se i danas osjete, pogotovo na području općine Srebrenica. Radimo 365 dana u godini,upozoravamo šta se nama desilo, kako se ne bi dogodilo drugim narodima i u regiji i kako se ne bi ponovilo u BiH.“

Bilježenjem ličnih priča, Memorijalni centar čuva svjedočanstva za nove generacije.

I dok se političari godinama bave parolom „Zavadi pa vladaj“, najčešće pred izbore pričaju o povratku i obnovi, 28 godina nakon počinjenog genocida u Srebrenici nema ni pekare, ni mesnice, a priča o otvaranju lječilišta Guber nikada nije urodila plodom.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button