Bosna i Hercegovina

NiP: Nužno pri usvajanju budžeta pokazati posebnu odgovornost i brigu

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 23. dec 2023 @23:36
ID107298

FENA 》Predsjedništvo Naroda i Pravde održalo je danas sjednicu na kojoj je još jednom naglašeno programsko opredjeljenje za institucionalno jačanje izbornog procesa u kontekstu njegove transparentnosti, tehničkog unapređenja i sprječavanja izbornih prevara, kao i jačanje organa za provođenje izbora. Kako je navedeno u zaključku Predsjedništva ove stranke, manjkav izborni proces, koji je podložan brojnim zloupotrebama, lažnom evidencijom, krađom glasova i netransparentnošću, narušava izbornu volju svih državljana Bosne i Hercegovine s pravom glasa.

Iskazano je zadovoljstvo usvajanjem Prijedloga zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao još jednog iskoraka u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i značajnog koraka na putu ka pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Podsjećaju da je riječ o šestom “evropskom zakonu” koji je usvojen samo u ovoj godini, nakon višegodišnjih blokada i zastoja u radu izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH.

– Predsjedništvo Naroda i Pravde oštro osuđuje kontinuiranu huškačku, nezakonitu antiustavnu retoriku Milorada Dodika i nasrtaje na institucije BiH i međunarodne zajednice, među kojima je i posljednja najava zabrane djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine na prostoru bh. entiteta RS, ukoliko ono zakonski reagira na proslavu neustavnog 9. januara, kao i prijetnje hapšenjem visokog predstavnika u BiH. Pored toga što čini nemjerljivu štetu ukupnim odnosima u BiH i narušava reputaciju BiH u inostranstvu, Dodik najveću štetu čini bh. entitetu RS, i političku i ekonomsku – jedan je od zaključaka Predsjedništva NiP-a.

Još jednom je ukazano na važnost političkog dijaloga, izgradnju povjerenja građana u institucije kroz odgovornu politiku i ispunjavanje preuzetih obaveza od strane zvaničnika, koliko god bile teške i nepovoljne okolnosti i ukupan politički ambijent.

– Razgovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu, kao što alternativu nema ni njen put ka Evropskoj uniji i NATO-u. Međutim, ne pristajemo ni na kakve ucjene i ne prihvatamo ponašanja koja idu na štetu države i njenih građana, bez obzira od koga dolazile – navode iz NiP-a.

S obzirom na to da je period kreiranja i usvajanja budžeta na svim nivoima vlasti, Predsjedništvo ove stranke u svom zaključku podsjeća sve vlade i parlamente, a posebno predstavnike Naroda i Pravde koji učestvuju u kreiranju budžeta, na teško socio-ekonomsko stanje brojnih kategorija našeg društva, na inflaciju i poskupljenje troškova života koje ugrožava egizstenciju većine stanovnika BiH, te da u skladu s tim predvide između ostalog i sredstva za implementaciju programa i projekata koji mogu adekvatno odgovoriti na primarne potrebe građana.

Pozdravljaju aktivnosti organizacije Naroda i Pravde u Krajini, njeno širenje, jačanje kadrovskog i koalicijskog kapaciteta i ulazak u vlast USK. Od predstavnika Naroda i Pravde u Vladi USK i njenih partnera Predsjedništvo stranke traži da se vode principima transparentnosti, odgovornosti i posvećenosti preuzetoj dužnosti, te da u skladu sa koalicijskim kapacitetom primjenjuju dobre prakse, programe i projekte koje je Narod i Pravda već uspostavila tamo gdje smo preuzeli vlast.

Osim sjednice Predsjedništva danas je održana i sjednica Glavnog odbora Naroda i Pravde na kojoj je usvojeno više važnih izmjena statutarnih dokumenata.

Usvojena je dopuna Pravilnika izbornog postupka unutar NiP-a, usvojen je i unaprijeđeni Etički kodeks te su definirane nadležnosti Etičkog komiteta i pravila o disciplinskom postupku. Shodno novousvojenim pravilima Glavni odbor Naroda i Pravde popunjen je novim članovima pri čemu su priliku reprezentativnosti u najvišem organu dobili predstavnici povjereništava lokalnih organizacija koje se nastale u vremenu nakon održanog stranačkog kongresa.

Članovima Glavnog odbora NiP-a o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i svijetu govorili su predsjednik stranke i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković te prvi zamjenik predsjednika stranke i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button