Bosna i HercegovinaFotoZanimljivosti

BH UK NETWORK ŠIRI MREŽU PRIJATELJA NAŠE DOMOVINE

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 19. feb 2024 @20:22
ID110518

Ambasador Bosne i Hercegovine Osman Topčagić i gradonačelnik West Midlands Andy Street posjetili su danas Bosansku kuću u Birminghamu.

Gosti su obišli novu zgradu, upoznali se sa izložbom posvećenom preko 25 godina djelovanja BH UK Networka te upoznali predstavnike bosanskohercegovačke, ukrajinske i sirijske zajednice, koji su kao i svaki dan imali svoje aktivnosti u Bosanskoj kući.

Posebno, ambasador i gradonačelnik West Midlandsa razgovarali su sa studentima kurseva engleskog jezika za Ukrajince koje organizuje Bosnia UK Network i pridružili se Sirijskom bazaru koji je danas održan u dvorani Eveson u Bosanskoj kući.

65d3a9d81759e

Popodne smo imali sastanak sa Simonom Fosterom, policijskim komesarom za regiju West Midlandsa. Bila je to dobra prilika da se zahvalimo Simonu na razumijevanju tokom procesa kupovine bivše policijske stanice u Sparkhill/u. Novu zgradu polako pretvaramo u centar iz kojeg koordiniramo sve naše aktivnosti. Ovo je veliko dostignuće za zajednicu koja je prije nešto više od 20 godina proživjela genocid. Uređenje prostorija je još u toku, a planiramo da razvijamo centar kao mjesto gdje će se pružati svestrana podrška i pomoć onima kojima je to potrebno.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu NJ. E. @Osman Topčagić je rekao: “Kao ambasador Bosne i Hercegovine, veoma sam sretan što sam danas ovdje i upoznao gradonačelnika West Midlands Andy Streeta, a također i kolege iz BH UK Networka. Sretan sam što vidim da sarađuju sa lokalnim i regionalnim vlastima.

65d3a9f587cdf

Bosanska kuća također pruža podršku drugim nedavno pristiglim zajednicama. Naša zajednica dijeli svoje iskustvo i pomaže im da obnove svoje živote u Velikoj Britaniji. Drago mi je vidjeti da je ova aktivnost također naišla na odgovarajuću podršku vlasti Birminghama i Midlandsa na obostranu korist za sve nas. Za mene, kao ambasadora, to je još jedan kanal uspostavljanja dobrih veza između naše dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.”

Gradonačelnik West Midlandsa Andy Street rekao je: “Bosna kuća je divan resurs koji pruža podršku za oko 15 000 članova bh zajednice na Ostrvu.

To je također divan resurs koji koriste druge migrantske zajednice. Jutros smo se susreli sa ukrajinskim i sirijskim timovima ovdje u Bosanskoj kući i pokazali su nam neke od aktivnosti koje organiziraju za svoje zajednice, uključujući časove jezika, kao i programe zapošljavanja koji se također dešavaju ovdje. To je zaista centar za koji toliko zajednica ima puno divljenje za ono što tim BH UK Networka radi ovdje u Bosanskoj kući.”

Iz BH UK Network navode da bh. zajednica igra važnu ulogu u povezivanju domovine Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Dr. Anes Cerić, izvršni direktor BH UK Networka, rekao je: “Prije dvije sedmice održali smo niz sastanaka sa zvaničnicima lokalne samouprave u Birminghamu. Danas su u fokusu bili sastanci sa regionalnim vlastima West Midlandsa. Nakon učešća na festivalu povodom Međunarodnog dana jezika, fokus naših aktivnosti bit će obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Parlamentu Velike Britanije, što je odraz naše strategije stvaranja mreže prijatelja od lokalnog do nacionalnog nivoa. Zahvaljujemo se ambasadoru Nj.E. Osman Topcagic na razumijevanju i velikoj podršci u realizaciji naših aktivnosti.”

BH UK Network

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button