KulturaOpćina IlijašVideo

Otvoreni studio Hayat TV-a u posjeti farmi “IMEA” u Misoči

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 10. feb 2022 @10:03
ID37496

Da se od vlastitog truda i rada itekako može živjeti u BiH, dokaz je priča koju je TV Hayat zabilježila u Ilijašu.

Merima Gosto u prilogu Hayat TV-a boravila je u Ilijašu, a povod njenog javljanja u emisiji Otvoreni studio je farma “IMEA” u Misoči, u vlasništvu Admira Kahrimana koju čini 35 krava, od kojih se muzu njih 24 i tako dnevno daju čak 550 litara mlijeka.

Naš radni dan počinje do pola šest sati ujutro. Do devet sati već obavimo sve neophodne jutarnje poslove, poput hranjenja i čišćenja. Vrlo je bitno održavatu optimalnu temperaturu, što smo postigli dovoljnim brojem otvora prekrivenih ceradom. U skladu sa vanjskim vremenskim prilikama, mi dižemo ili spuštamo cerade. Uglavnom je sve meahnizovano. Mužnja bude gootva za nekih sat vremena. Vrlo je važno da ih sačuvamo stresa, jer uveliko utiče na proizvodnju mlijeka. Zbog toga se trudimo osigurati povoljan ambijent. Ako je kravama stres, odmah je stres i nama u novčaniku. To može biti temperaturni stres ili bučno dozivanje neke od krava. Zbog toga je farma izmaknuta od kuće – šaljivo, za Hayat TV opisuje Kahriman.

Kaže da se čovjek vremenom zbliži za životinjama, pa se tako među njih 35 ističe krava mezimica.

Obično u krdu imamo dvije do tri miljenice koje se vole maziti. Izdvojio bih Brendu, ona je ženina miljenica. Ja sam zadužen za druge poslove, tako da supruga ima više kontakta sa njima – zaključio je Kahriman.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button