Bosna i HercegovinaFoto

DESET GODINA OD MAJSKIH POPLAVA I KLIZIŠTA: U Željeznom Polju za sanaciju klizišta nije uložena ni marka!

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 18. maj 2024 @19:54
ID113871

Punih deset godina prošlo je od majskih poplava koje su 2014. godine zadesile gotovo čitavu Bosnu i Hercegovinu i nanijele milionske štete.

Mnogi gradovi bili su potopljeni vodom, rijeke su se izlile, a do nekih mjesta kao Željezno Polje moglo je se doći samo helikopterom.

Velike poplave i klizišta uslijedila su nakon padavina koje su prešle rekorde zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja.

Željezno Polje zasigurno je pretrpjelo ogromne štete. Klizišta, beznađe, šteta, strah – to su riječi koje najbolje opisuju ovo mjesto.

Iako se život vratio u Željezno Polje, njegovi mještani najbolje znaju šta su proživjeli.

Klizišta su izbijala gotovo na svakom koraku, sela iseljena, a čak i dan danas u nekim više života nema, ponekad obiđu ruševine i u nevjerici gledaju ono što su godinama gradili, a što je u sekundi nestalo 2014. godine.

Od 2014. godine blizu 400 – 500 stanovnika je trajno iselilo, a trend iseljavanja je nastavljen je i danas, posebno zbog otvorenih granica EU za boljim sutra, a majske poplave 2014. godine su bile samo jedan okidač da neko svoj život, ako će ga graditi ispočetka na boljem mjestu.

Već deset godina u Mjestovoj Ravni gdje se nalazi škola, ambulanta, pošta, Mjesna zajednica, šehidsko mezarje nalazi se najveće klizište koje je prijetnja mještanima koji su odlučili ostati na svojim ognjištima uprkos geološkim nalazima da njihove kuće nisu uslovne za stanovanje.

Klizišta u Balačićima, Šahmanima, Rusanovac prema Biljevini i Orčevićima, također nikada nisu sanirana.

Nekoliko inicijativa upućivao je bivši zastupnik u Skupštini ZDK Amer Ahmić, Elvir Karajbić zastupnik u PFBIH, kao i Elvis Botić vijećnik u OV Žepče, ali su nažalost sve odbijene i nikada nisu realizovane.

Obišli smo mjesta na kojem su nas dočekali mještani koji se prisjećaju strašnih klizista i poplava 2014. godine koje su ih zadesile.

“Evo kao što vidite za devet godina ni jedno klizište nije sanirano, samo se na priči sve radi, a od djela ništa. Lokalna vlast je kao nešto obećavala da će biti, ali ništa. Na Ravnama je centar, tu su svi, a klizište je ogromno. Samo da se ovo više nikada nikome ne ponovi, a da barem Božijom voljom klizišta se ne pokrenu, jer od obećanja nema ništa”, rekao je mještanin u razgovoru povodom godišnjice klizišta.

Iz Općine Žepče i Vlade ZDK dobili su samo pusta obećanja o sanaciji klizišta, koje i nakon deset ugrožava ovo mjesto.

Da se više nikada nikome ne ponovi ova katastrofa.

6648f955acb10 6648f95699628

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button