Bosna i Hercegovina

CIK BiH pokrenuo proceduru za štampanje glasačkih listića

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 6. jun 2024 @12:07
ID114534

Izvor: BHRT (J.K.)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pokrenula je proceduru za novu javnu nabavku za štampanje i pakovanje glasačkih listića za lokalne izbore zakazane za 6. oktobar ove godine. Na sjednici održanoj u Sarajevu, CiK BiH takođe je dao saglasnost na prijavu Srpske demokratske stranke – Volja naroda za učešće na predstojećim izborima.

Na sjednici CIK-a usvojena je dopuna privremenog plana nabavki kojom je predviđen pregovarački postupak sa zainteresovanim ponuđačima, a okvirni sporazum sa najpovoljnijim biće zaključen na dvije godine.

Prethodno je poništen tender za štampanje glasačkih listića jer se nijedna od 24 kompanije koje su preuzele dokumentaciju nije prijavila.

Procijenjena vrijednost štampanja glasačkih listića iznosi 1,6 miliona KM s PDV-om.

Predsjednica komisije Irena Hadžiabdić saopštila je da je navedena cijena veća u odnosu na prethodni period za 250 hiljada KM i da je to limit koji ima Centralna izborna komisija.

SDS izlazi na lokalne izbore pod nazivom Srpska demokratska stranka – Volja naroda

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je nastavila postupak ovjere prijava političkih subjekata za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u BiH.

CIK je jednoglasno dao saglasnost na prijavu Srpske demokratske stranke – Volja naroda za učešće na predstojećim lokalnim izborima.

Ovaj politički subjekt alternativa je nakon što je je CIK BiH prije nekoliko dana odbio prijavu SDS-a zbog računa za finansiranje kampanje koji je bio registrovan na fizičko lice, jer je stranci ugašen račun zbog američkih sankcija koje su na snazi već 20 godina, a koje su aktivirane ove godine kroz gašenje računa u bankama.

Inače, SDS je zbog ove odluke podnio žalbu Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine, koji ima rok do sutra da se izjasni po ovom predmetu.

U propisanom roku 23 političke stranke su postupile po obavještenju CIK-a BiH te otklonile nepravilnosti i nedostatke tako da je CIK ovjerio njihovo učešće na izborima, dok je 12 političkih stranaka ovjereno djelimično, odnosno samo za one izborne jedinice za koje ispunjavaju uslove za ovjeru.

Na današnjoj sjednici ovjerene su stranke: Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Zavičajni socijaldemokrati Mile Marčeta, Hrvatska stranka BiH, Hrvatska demokratska unija BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH, Demokratska fronta, Hrvatska nezavisna lista, Savez za novu politiku, Srpska radikalna stranka, Platforma za progres, BH Zeleni, Narodni pokret, Srpska demokratska stranka – Volja naroda, Republička stranka Srpske, Narodni evropski savez BiH, BH. inicijativa – Kasumović Fuad, Bosnaska narodna stranka – Vjera, narod, država, Novi početak, Novi evropski savez, Snaga naroda, Pokret Hum, Nezavisna lista za bolji Donji Vakuf i NLCC.

U ostavljenom roku 19 nezavisna kandidata je otklonilo nepravilnosti i nedostatke u prijavi od čega tri nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina te su njihove kandidature ovjerene, dok četiri nezavisna kandidata nisu ispravili nepravilnosti ili nedostatke o kojima su obavješteni i njihove prijave su odbijene.

Računajući ranije ovjerene političke subjekte do danas je ukupno ovjereno 117 političkih stranaka, 145 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina za učešće na Lokalnim izborima u BiH 2024. godine.

Ovjerene političke stranke i nezavisni kandidati imaju pravo od 10. do 18. juna do 16 sati podnijeti prijavu za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata.

Ažurirani pregledi ovjerenih političkih subjekata dostupni su na web stranici Centralne izborne komisije BiH, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button