Bosna i HercegovinaKultura

Amer Hadžić, mladi geograf entuzijasta, predstavlja BiH na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Irskoj

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 15. jul 2024 @12:06
ID115947

Izvor: radioilijas.ba

Amer Hadžić, mladi Ilijašanin, nastavlja osvajati medalje na takmičenjima iz geografije, tako je i ove godine treći u Evropi. Takmičenje je nedavno održano u Beogradu, gdje je osvojio bronzanu medalju i plasman na Svjetsku geografsku olimpijadu u Irskoj.

Tim povodom naš mladi geograf entuzijasta gostovao je u Jutarnjem programu Radija Ilijaš.

–Geografija mi nije dio zanimanja, završio sam IT gimnaziju Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”, ali je uvijek bila dio moje duše i ove medalje samo su kruna tog mog dijela duše. Evropsko takmičenje sastoji se iz tri izuzetno zahtjevna testa, pisanog testa, terenskog teksta i praktične primjene znanja. Kao što kaže organizator Evropske olimpijade ove godine “geografija je kraljica nauka” jer nekad trebate primjeniti druge nauke, fiziku, matematiku, hemiju da pronađete rješenja nekih zadataka. Konkurencija je izuzetno jaka, mi smo bili u seniorskoj konkurenciji, 230 takmičara, zato je treće mjesto izuzetan uspjeh, kazao nam je Amer.

Ovo prestižno takmičenje omogućava upoznavanje i zbližavanje mladih ljudi sa prostora cijelog Starog kontinenta, te je neprocjenjivo životno iskustvo.

669502a4832db

Sada Ameru slijedi priprema za 20. međunarodnu geografsku olimpijadu koja će se održati od 19. do 24. 8. 2024. godine u Irskoj.

–Ovo je moje posljednje takmičenje jer prelazim starosnu granicu. Prošle godine je takmičenje bilo u Indoneziji, jako je zahtjevno, veliki je broj zemalja i učesnika. Mora se imati mnogo predznanja, ne može se za takvu takmičenje spremati mjesec dana, ali završne pripreme su u toku. Ono što ja volim u geografiji je terenski rad, primjenjena geografija, kartografija, topografija. Ali, nije važan samo uspjeh i plasman, jer je cilj ovih takmičenja više druženje, razmjena znanja i iskustava, ja sam dosad upoznao ljude iz svih dijelova svijeta. Zahvaljujem se, naravno, na podršci i ove godine Ministarstvu obrazovanja KS, Općini Ilijaš, mom SŠC “Nedžad Ibrišimović” i profesoru Edinu Genjcu. Sljedeće godine Svjetska olimpijada bit će na Tajlandu i budućim generacijama želim puno uspjeha, da ostvare plasmane naše reprezentacije, zaključuje Amer.

Poručuje da će i geografija i mnogi drugi interesi i hobiji koje ima poput harmonike, uvijek biti dio njegovog života.

Ameru želimo puno sreće i uspjeha i na predstojećoj Svjetskoj geografskoj olimpijadi, ali i kao studentu Filozofskog fakulteta.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button