Bosna i HercegovinaObavještenja

Sunčano i veoma vruće, temperatura do 42 stepena

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 14. aug 2024 @6:20
ID116971

U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Usljed razvoja oblačnosti u poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući na području Krajine i sjeveru Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog smjera. Na sjevernim područjima zemlje vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40, lokalno i do 42 stepena.

Zbog velikih vrućina, FHMZ BiH je izdao crveno upozorenje širom Bosne i Hercegovine, osim u planinskim predjelima.

U Sarajevu pretežno sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 19. Najviša dnevna temperatura zraka oko 38 stepeni.

Trodnevna prognoza

U četvrtak 15.8.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne u Bosni umjeren razvoj oblačnosti, rijetko je moguć slab kratkotrajan pljusak. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39, na jugu zemlje do 41 stepeni.

U petak 16.8.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U drugom dijelu dana usljed razvoja oblačnosti moguć je poneki lokalni pljusak u planinskim područjima. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39, na jugu zemlje do 41 stepeni.

U subotu 17.8.2024. u Bosni i Hercegovini i dalje vruće, ali nije stabilno vrijeme. U drugom dijelu dana širom zemlje može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovane valom vrućina i visokim dnevnim temperaturama i narednih dana u većem dijelu dana će uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i osjetljivoj populaciji, naročito djeci i starijima. Opštu sliku dodatno će pogoršati i manjak svježine u noći. Preporučljivo je maksimalno posvetiti pažnju zaštiti od vrućine, laganije se odijevati, konzumirati više tečnosti, provoditi planirane aktivnosti u prijepodnevnim satima, te općenito postupati po preporukama nadležnih službi, saopćeno je iz Gederalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button