Bosna i Hercegovina

PUT U PROPAST: Kanton Sarajevo za posljednih pet godina samo na ime kamata bankama isplatio 80 milion KM

Postavlja: A B
Datum objave: 29. aug 2024 @14:33
ID117443
Ovdje treba napomenuti da je cjelokupno zaduženje Kantona Sarajevo prije 2019. godine iznosilo cca 190 miliona KM, a sada rate kredita i kamate samo u jednoj godini iznose cca 110 miliona KM sa rastom prema iznosu od 150 miliona KM.

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo nakon više saopćenja datih o problemu kreditne zaduženosti Kantona Sarajevo sada želi da upozna javnost sa rezultatom drastičnog porasta obaveza po osnovu kredita, objavili su iz ove stranačke organizacije.

U periodu 2019. godina – 2024. godina Kanton Sarajevo je po osnovu kreditnih zaduženja samo na ime kamata platio cca 80 miliona KM.

Ujedno, obaveze za kamate domaćim i inokreditorima za period 2025. – 2026. godina iznose cca 74 miliona KM (2025. godina 37.189.534,66 KM – 2026. godina 36.984.302,91 KM).

Ovo praktično znači da će Kanton Sarajevo samo na ime kamata platiti bankama za period 2019. godina – 2025. godina ukupan iznos od cca 154 miliona KM.

Ono što je posebno interesantno jeste to da ukupna obaveza za glavnicu i kamate prema bankama u 2025. godini iznosi 110 miliona KM, a u 2026. godini će iznositi 121 miliona KM.

Ovdje treba napomenuti da je cjelokupno zaduženje Kantona Sarajevo prije 2019. godine iznosilo cca 190 miliona KM, a sada rate kredita i kamate samo u jednoj godini iznose cca 110 miliona KM sa rastom prema iznosu od 150 miliona KM.

Kada se pogledaju ovi iznosi kamata i anuiteti kredita, logično bi bilo zapitati se kuda plovi ovaj brod?

Da li vlasti uopće razumiju šta znači zakonski limit od 10%, da li razumiju da se od stotina miliona KM kreditnih zaduženja mogao izgraditi u potpunosti jedan grad, da li razumiju da budžet Kantona, zahvaljujući ponderu, ima svoj realan pad (bez izmišljenih prihoda), a dramatičan rast kredita, da li razumiju da se na javna preduzeća odvaja iz budžeta cca 100 miliona KM subvencija i da sa kreditnim obavezama to samo u jednoj godini iznosi 210 miliona KM (…).

Kanton Sarajevo se suočava sa dramatičnom situacijom po pitanju budžeta i već sada ne može više odgovoriti na zahtjeve sindikata, a komunalna preduzeća postaju ruine za čije spašavanje će biti zaduženi građani povećanjem cijena svojih usluga, saopćeno je iz KV SBiH Sarajevo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button