Bosna i Hercegovina

Ambulante pune pacijenata s virozama, najviše mladih i školske djece

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 18. sep 2024 @12:17
ID118122

Izvor: Fena (D.P.)

U ambulantama porodične medicine primjetno je povećanje broja pacijenata s virozama koje su, po riječima voditeljice Službe obiteljske medicine mostarskog Doma zdravlja dr. Edite Černi Obrdalj, ove godine dosta uranile.

– Zadnjih dana povećan je broj pacijenata s virozama dišnog sustava, kao i sa stomačnim virozama. Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, grloboljom i kašljem ili mučninom i proljevom. Ove godine smo imali povećan broj viroza tokom cijelog ljeta i dosta je rano za ovoliki broj viroza – ocijenila je doktorica Černi Obrdalj.

Kako je dodala, u povećanom broju uglavnom dolaze mlađi i školska djeca.

– Nije potrebno dolaziti s prvim znacima bolesti, već sačekati barem tri dana i ukoliko temperatura ne spada, ukoliko je visoka, ukoliko se simptomi ne povlače, onda treba posjetiti ljekara. Osobe s hroničnim bolestima trebaju biti opreznije, dobro se hidrirati i ukoliko imaju visoku temperaturu i teže simptome bolesti, naravno, odmah se javiti ljekaru – poručila je.

Rekla je kako ima i pacijenata zaraženih koronavirusom, ali da je riječ o blažim simptomima bolesti.

Građanima je savjetovala da redovno održavaju higijenu te da rade na jačanju imuniteta.

– Treba raditi na higijeni, redovito prati ruke, izbjegavati zatvorene prostore i masovna okupljanja, eventualno nositi masku ako se nalazimo u kontaktu s osobom koja je već oboljela (kućna mala izolacija), raditi na poboljšanju imuniteta, uravnoteženoj zdravoj prehrani s dosta vitamina, dosta tekućine, provjetravati prostorije i drugo – naglasila je voditeljica Službe obiteljske medicine mostarskog Doma zdravlja dr. Edita Černi Obrdalj.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button