Danas se obilježava Svjetski dan romskog jezika

Aktivni članci 733 od 755, Arhivirani članci 2404 od 2419

Danas je Svjetski dan romskog jezika. Ovaj romski praznik je prvi puta, na inicijativu Udruženja za promociju romskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, obilježen prije devet godina u Zagrebu, a kao datum obilježavanja odabran je 5. studeni pošto je toga dana 2008. godine izašao prvi Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik, a u studenom 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika.

Jezik nije samo kompleksni komunikacijski sistem već predstavlja kulturnu okosnicu i dio je identiteta svakog naroda. Romski jezik je jezični dijasistem od oko 60, djelomično vrlo različitih, dijalekata od kojih je u svijetu najrašireniji Romani ćhib, a Veljko Kajtazi je u svom Romsko – hrvatskom i hrvatsko – romskom rječniku govoreći o dijalektalnoj različitosti napisao: „Romska narječja se mogu podijeliti u dvije skupine: vlašku i nevlašku. U prvu skupinu, predstavlja i govore hrvatskih Roma, ulaze kalderaški, lovarski i gurbetski govor. Nevlaškim govorima smatraju se karpatski, baltičko-sjevernoruskopoljski i sintski, kojim govore zapadnoeuropski Romi, te arlijski i burgudžijski, kojim se govori na Balkanu, pa tako i u nas.“

Uspostavljanje Svjetskog dana romskog jezika trebao bi biti korak naprijed u nastojanju da se romska manjina može obrazovati na vlastitom jeziku.

Dragi Romi, sretan vam praznik vašeg jezika.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.