Obilježavanje 78. godišnjice od slavne Bitke na Sutjesci

Redakcija 10. jun 2021 ID: 18060

U subotu, 12. juna 2021. godine u Dolini heroja na Tjentištu sa početkom u 12,00 sati, u organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine, okupiće se brojni antifašisti iz BiH, ali i iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, kako bi obilježili 78. godišnjicu od slavne Bitke na Sutjesci.

Bitka na Sutjesci, ili “Operacija Schwarz” (naziv koji su toj protupartizanskoj akciji nadjenuli njemački komandanti koji su je pokrenuli) od 15. maja do 16. juna 1943. bila je zajednički napad Sila osovine koji je za cilj imao uništenje jugoslavenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske u jugoistočnoj Bosni. Makar su u uzastopnim bitkama na Neretvi i na Sutjesci snage glavnine NOVJ pretrpjele izrazito teške gubitke, one su ipak opstale te su se u kasnijem tijeku Drugog svjetskog rata obilježenom kapitulacijom Italije i postupnim potiskivanjem njemačkih snaga na svim frontovima, one uspjele obnoviti i naposljetku zagospodariti područjem Jugoslavije.

Partizanske snage su pred bitku brojale 22.148 boraca (19.265 muškaraca i 2.883 žene). Operativna grupa brojila je oko 18.000 boraca, a u mjesec dana bitke poginula su 7.543 partizana (6.946 muškaraca i 597 žena). Čak i ne uračunavši lakša i teška ranjavanja, postrojbe NOVJ su pretrpjele izrazito teške gubitke: nijedna divizija NOVJ koja je sudjelovala u toj bitki nije zabilježila manje od 30% poginulih, a 7. banijska divizija NOVJ je imala čak 52,96% ubijenih boraca. U teškim borbama, poginulo je i 514 vojnika iz sastava njemačkih i snaga NDH.

Međutim su sve postrojbe NOVJ uspjele izaći iz obruča njemačkih snaga, sačuvati svoj integritet i nastaviti sudjelovati u ratu. Kako se baš tijekom Bitke na Sutjesci Glavnom štabu NOVJ pridružila britanska vojna misija, mogla je ona izvijestiti o krajnjoj odlučnosti s kojom su partizanske jedinice pokazale u borbi, što je partizanima u nastavku rata priskrbilo presudno važnu vojnu pomoć zapadnih Saveznika.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja odvija se u specifičnim uslovima zbog pandemije koja je pogodila cijeli svijet i umnogome reducirala prvobitne planove, ali nije reducirala želju antifašista da se i ove godine kao i svih proteklih godina okupe u Dolini heroja, na tom svetom mjestu i odaju dužnu poštu herojima Sutjeske.

Drug Tito je 4.jula.1978.godine na Tjentištu rekao:¸¸Bitka na Sutjesci je najslavnija epopeja našeg narodnooslobodilačkog rata, epopeja koja će trajno živjeti neugasivim sjajem¸¸ Osnovna poruka antifašista sa ovog okupljanja biti će da se svi moramo inspirisati herojstvom, moralom, ljubavlju prema domovini, jedinstvom svih, te idejom slobode koje su nosili Titovi partizani, te tako nadahnuti odlučno ući u borbu protiv svih onih koji ugrođavaju našu sadašnjost i budućnost. Gradimo budućnost inspirisani herojskom prošlošću.

60c1efd69d883

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 10. jun 2021 @12:56 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2106-101256-18060 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button