Općina Stari Grad usvojila odluku o kaznama za prekopavanje saobraćajnica

Redakcija 30. jul 2021 ID: 20563

Na prijedlog načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće je usvojilo odluku u vezi s prokopavanjima saobraćajnica čiji je upravitelj ta općina, a s ciljem sprečavanja prokopavanja novoasfaltiranih saobraćajnica osim u izuzetnim slučajevima te utvrđivanja naknade za prokopavanja koja nisu hitne intervencije.

Također, odlukom je predviđeno davanje mnogo širih ovlaštenja nadležnim inspektorima prilikom provođenja nadzora, uključujući i oštre finansijske kazne.

Imajući u vidu da je Općina Stari Grad samo u prošloj godini uložila dva miliona maraka u sanaciju 50 saobraćajnica, od kojih su na velikom broju već izvršeni prokopi, jasna je opravdanost donošenja ovakve odluke koja će se početi primjenjivati po objavljivanju u Službenim novinama i stupanju na snagu“, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Pojašnjava se da će se prokopavanja i dalje vršiti samo na osnovu odobrenja nadležne općinske Službe za investicije i komunalne poslove, a dobijat će ih samo vlasnici podzemnih instalacija.

Radovi će se moći izvoditi od 1. aprila do 1. novembra tekuće godine, osim u slučajevim hitnih opravki za koje će vlasnici instalacija dobijati polugodišnja odobrenja.

Kako dalje navode iz Općine Stari Grad, nijedna sanirana i novoasfaltirana saobraćajna površina neće se smjeti prokopavati u roku od dvije godine od njene sanacije, osim u slučaju vanrednih situacija kada je potrebno otkloniti potencijalnu opasnost po živote i zdravlje ljudi, materijalna dobra i bezbjednost saobraćaja.

Vlasnici podzemnih instalacija plaćat će Općini naknade za prokope (50 KM po m2), a minimalna naknada po izdatom odobrenju ne može biti manja od 200 KM. Ovi će se prihodi usmjeravati na poboljšanje cestovne infrastrukture u Starom Gradu.

Ukoliko pravna lica, vlasnici podzemnih instalacija budu vršili prokope bez odobrenja Općine Stari Grad, ne obavijeste općinsku inspekciju u roku od 24 sata ili se ne pridržavaju propisanih uslova za prokopavanje, kažnjavat će se novčanom kaznom od 5.000 do 7.000 KM.

Isti iznos kazne predviđen je i za izvođača radova na prokopavanju saobraćajnih površina. Fizička lica – građani koji vrše prokopavanja ulica kažnjavat će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 2.000 KM”, navedeno je.

Općina Stari Grad ima obavezu upravljanja, izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite 189 lokalnih cesta, ukupne dužine 78.830 metara, kao i nerazvrstanih cesta i svih trotoara uz glavne gradske ceste u Starom Gradu.

Donošenje ovakve odluke omogućit će da se zaustave učestali prokopi, a samim tim zaštite saobraćajne površine kao i značajna ulaganja koja se izdvajaju za te namjene, ističu iz ove općine.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 30. jul 2021 @11:35 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2107-301135-20563 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button