Sarajevo: Građani podijeljenog mišljenja o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima

Redakcija 29. maj 2021 ID: 16992

Građani Sarajeva imaju podijeljena mišljenja o prijedlogu zakonu kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je 26. maja, sa 63 glasa za, tri protiv i dva suzdržana, usvojio predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje. Da bi stupio na snagu, potrebno je da to zakonsko rješenje odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Fahrudin Šabanija iz jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta kazao je da bi optimalno rješenje bilo da se nađe rješenje koje bi omogućilo da i pušači i nepušači imaju prostor u kojem mogu uživati, jedni u dimu cigarete, a drugi bez njega.

“Ako je to sistem Evrope, mislim da trebamo to slijediti kao država i narod. E, koliko će to imati uticaja na sve ostalo, to ne znamo, tek će se vidjeti kad se donese odluka“, kazao je Šabanija te dodao da bi takozvane zimske bašte mogle biti jedno od mogućih rješenja.

Rasim Zuko, predsjednik Šahovskog kluba “Željezničar“, je kazao da u potpunosti podržava zakonsku zabranju pušenja.

“Ja se u potpunosti slažem s tim. U šahovskom klubu radim s djecom i djeci i meni smeta kada neko puši“, kazao je Zuko.

Građanin Sejdiu Sadri smatra da je pitanje zabrane pušenja iz sfere dublje politike, a da kao nepušač smatra da bi najbolje bilo da postoje zone koje su za pušače i koje su za nepušače.

“Ja podržavam totalno zabranu. U svim naprednim zemljama je to urađeno. Kad su ministrima zdravstva u drugim razvijenim zemljama davali primjedbu da doprinose u budžet prodajom duhana i cigareta, on im je fino odgovorio da se daleko više para potroši liječeći one koju se truju pušenjem“, kazao je građanin Fehvad Mostarac.

Zineta Kišić pak smatra da bi zabrana pušenja bila oduzimanja prava pušačima.

“Ne znam šta da vam kažem, bilo bi mi žao. Mi ako ćemo biti zdravi, možemo ići u prirodu i da uživamo, ali je žalosno da se narodu oduzima toliko prava na život. Pa zar nije malo ovo sve što nam se dešava“, kazala je Kišić.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su ranije naveli da je zakon osnova za sistematsku zaštitu javnog zdravlja i da trebao uticati na smanjenje troškova zdravstvene zaštite jer se izdvajaju značajna sredstva za liječenje bolesti izazvane pušenjem.

Zakon je rađen u skladu sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i Direktivom 2014/40/EU Evropskog Parlamenta i Vijeća od 3. aprila 2014. godine o usklađivanju zakona i drugih propisa država članica o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih i srodnih proizvoda.

U zakonu je dat rok od 18 mjeseci za primjenu zakona, odnosno usklađivanje s odredbama. Kazne se u tom periodu neće primjenjivati, a za nepoštivanje zakona kazne su propisane u iznosu od 2.000 do 5.000 KM.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 29. maj 2021 @11:21 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-291121-16992 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button