U Kantonu Sarajevo danas osam novih slučajeva, nastavak vakcinacije u ponedjeljak

Redakcija 5. jun 2021 ID: 17656

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno osam osoba od testiranih 446. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba.

Na sreću, tokom jučerašnjeg dana od posljedica Covid-19 infekcije nije bilo preminulih osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 42 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 16, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 26 pacijenata.

Na respiratoru nije niti jedan pacijent, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije.

Kanton Sarajevo danas bilježi 218 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.281 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.506 osoba zaraženih koronavirusom i 51.007 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 52 pacijenta, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR uzoraka, u Novom Gradu šest, u Semizovcu 19, dok na Ilidži niko nije testiran.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 186 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 117 poziva, a obavljeno je i 120 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Podsjećamo i da su jučer iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo obavijestili sve naše sugrađane sa simptomima na SARS-CoV-2 da će od ponedjeljka, 07. juna 2021. godine, moći ići na pregled u Covid-ambulante na dvije lokacije svaki dan u periodu od 7:30 – 20:00 sati, i to u:

– Covid-ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina – Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo, te Covid-ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine – Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.

Drive-in punkt Vrbanja za testiranje na SARS-CoV-2 radit će za cijeli Kanton Sarajevo od 08:00 – 18:00 sati svaki dan, dok će se ostali drive-in punktovi zatvoriti.

Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Također su informisali i da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka.

Kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova će dobiti obavještenje o terminima za svoju vakcinaciju”, naglasili su iz JU Dom zdravlja KS.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba bit će nastavljene u ponedjeljak, 07. juna ove godine.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 5. jun 2021 @20:57 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2106-052057-17656 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button