U Federaciji BiH u četvrtak, 5. augusta isplata penzija i jednokratne pomoći za juli

Redakcija 30. jul 2021 ID: 20571

U skladu sa Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec juli bit će isplaćene u četvrtak, 5. augusta, preko Jedinstvenog računa trezora FBiH.

Temeljem odluke Vlade Federacije BiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao potpore penzionerima u FBIH, svim korisnicima penzija Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) koji su rezidenti BiH, uz julsku penziju će biti isplaćen i jednokratni novčani iznos, saopćeno je iz zavoda.

Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove odluke na snagu. Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije i zajamčenu penziju (478,91 marku), a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zajamčena 478,91, a najviša 2.174,48 maraka. Penziju za mjesec juli primit će 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 penzionera.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli iznose oko 233 miliona maraka, stoji u saopćenju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 30. jul 2021 @15:17 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2107-301517-20571 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button